Wilde paarden kuddeverband hengst spelen

Foto: Salt River Wild Horses (met toestemming gebruikt).

Cursus Josien Methode® – gevorderden

In deze cursus van 4 theorie-avonden en 2 praktijk dagen krijg je gevorderd inzicht in de Josien Methode®.  Wat is de theoretische basis van deze methode? Hoe vertaalt deze theorie zich naar de praktijk? Waarin onderscheidt de Josien methode zich van bijvoorbeeld de Academische Rijkunst? En waarom is het zo belangrijk dat zowel jij als je paard goed in jullie vel zitten om goed te kunnen presteren?

De cursus is toegankelijk voor mensen die ervaring hebben met de Josien Methode® of met gymnastiseren en rechtrichten. Ook moet er een basiskennisniveau aanwezig zijn van lichaamstaal bij paarden.

Kosten zijn 180 euro voor de hele cursus. Klanten van Josien krijgen 10% korting. Een losse bijeenkomst kost 55 euro. Prijzen zijn inclusief BTW.

 

Indien je geen ervaring hebt, dan kun je vooraf het boekje In Vrijheid naar Balans bestellen en doornemen.

Boekje In Vrijheid naar Balans van Josien van der Poel 13,95 euro ISBN: 9789462068568 te bestellen bij elke boekhandel. boek Josien Methode training paarden natural horsemanship

Je bent verzekerd van deelname wanneer het volledige bedrag is overgemaakt. Annuleren kan tot 14 dagen voor aanvang cursus. Je krijgt dan het volledige bedrag terugbetaald. Daarna is restitutie niet meer mogelijk.

De cursus wordt tweemaal aangeboden dit jaar, in juni en september. Dagen mogen onderling geruild of ingehaald worden.

 

Locatie:

Theorie-avonden            Binnen locatie omgeving Apeldoorn-Voorst
Excursie                            Plantage Willem III te Elst
Praktijk dag                      Buiten locatie Wilp, Gelderland

 

Tijd:

Theorie-avonden            woensdag 19.30-21.30 uur
Praktijkdagen                  zondag 11.00-15.00 uur

 

Data 2016:

11 mei     Wat is balans? Lichamelijke, mentale en emotionele balans paard.
25 mei     Gymnastiseren en rechtrichten gezien vanuit het paard.
8 juni       Lichaamstaal paard en mens.
19 juni     Excursie Plantage Willem III Elst
26 juni     Praktijk dag Lichaamsbewustzijn en energie Wilp.
6 juli         Hoe leert een paard?

31 augustus     Wat is balans? Lichamelijke, mentale, emotionele balans.
14 september  Gymnastiseren en rechtrichten gezien vanuit het paard.
28 september  Lichaamstaal paard en mens.
2 oktober         Excursie Plantage Willem III Elst
9 oktober         Praktijk dag Lichaamsbewustzijn en energie Wilp.
12 oktober       Hoe leert een paard?

 

Aanmelden:    info@aditihorses.nl  of via het contactformulier van deze website. Telefonisch kan ook:  Josien van der Poel 06 49 23 17 03.

 

 Inhoud cursus:

1 Wat is balans? Lichamelijke, mentale en emotionele balans van het paard.

Net als bij de mens staat bij het paard de lichamelijke balans altijd in verbinding met het mentaal en emotioneel functioneren van het paard. Overbelasting, slijtage en blokkades zijn veelal een gevolg van een mentale en emotionele disbalans van het paard.
De locatie van het probleem en de manier van bewegen van het paard kan ons heel veel vertellen over de oorzaak en daarmee de oplossing van een probleem.

 

2 Gymnastiseren en rechtrichten gezien vanuit het paard.

Wat betekent een houding, een beweging of een oefening voor het paard? Hoe helpt dit ons om het paard steeds meer in balans te brengen, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal? Wat doet een beweging of oefening emotioneel met een paard? Welke bewegingen en houdingen zorgen voor onbalans en welke zorgen voor een fijne balans? Deze avond geeft een theoretische kijk op gymnastiseren en rechtrichten waarbij volledig wordt gekeken vanuit het paard.
De Josien Methode staat voor: In vrijheid naar balans. Hoe kun je gymnastiseren en rechtrichten ‘in vrijheid’?

 

3 Lichaamstaal van paard en mens.

Wat is lichaamstaal? Waarom is lichaamstaal zo belangrijk? Welke lichaamstaal zie je bij paarden in het wild? Hoe zorgt een paard in het wild voor een lichamelijke, mentale en emotionele balans? Hoe kun je dit ook voor elkaar krijgen met je eigen ‘gedomesticeerde’ paard? En hoe zit het met je eigen lichaamstaal?

 

4 Excursie naar Konik paarden Plantage Willem III te Elst

Deze praktijk dag maken we om alles wat we aan theorie hebben geleerd in de praktijk te gaan herkennen en toetsen. Ook gaan we kijken hoe de Konikpaarden reageren op lichaamstaal van de mens.

 

5 Lichaamsbewustzijn en energie mens en paard – Therapiepaard

Deze praktijk dag is een hele bijzondere dag: we gaan voelen waar lichaamstaal en lichaamsenergie om draait. Op de wei tussen de paarden gaan we werken aan lichaamsbewustzijn van zowel onszelf als van de paarden. We gaan energie en balans ervaren. We werken namelijk in een kudde therapiepaarden, paarden die bij uitstek geschikt zijn om feedback te geven op je lichaamstaal en lichaamsenergie.
Je kunt ervoor kiezen om delen van deze dag te laten filmen en later met Josien te bespreken.

 

6 Hoe leert een paard?

De laatste avond van de cursus gaat over hoe een paard leert. Hoe kun je je paard motiveren om te willen leren? Hoe leert een paard ‘in vrijheid’? En wat nu als jouw paard niet wil leren? Geen zin heeft in trainen? Niet doet wat jij graag zou zien? Staakt, bokt of steigert tijdens de training? Aan de hand van alles wat in de cursus behandeld is, kan hier veelal een duidelijk antwoord op gegeven worden. Je mag op deze avond casuïstiek indienen. Waar loop jij tegen aan in de training met jouw paard? Kun je inmiddels zelf het antwoord geven?